Tentera Zionis culik 12 penduduk Palestin, rampas wang tunai

RAMALLAH, 5 Mac 2018 — Tentera penjajah Zionis menculik 12 penduduk Palestin dan merampas sejumlah besar wang tunai di Tebing Barat awal pagi tadi.

Beberapa buah rumah dipecah masuk di Kota Lama Nablus, sebelum tentera menculik bekas tahanan Adham Khashana dan Naser Halawa. Beberapa buah kedai di Kota Lama turut digeledah dan kemudian ditinggalkan terbuka.

Pertempuran tercetus di beberapa kawasan di Nablus, di mana kumpulan pemuda Palestin diserang dengan bom pelali dan gas pemedih mata.

Dalam serbuan ke bandar Tal di barat Nablus, tentera menculik kanak-kanak Mohammed Ramadan, 16.

Manakala di bandar Qabatia di selatan Jenin, dua penduduk Sameh dan Wael Zakarneh telah diculik. Beberapa orang penduduk cedera sesak nafas dalam pertempuran dengan tentera Zionis.

Sementara di wilayah al-Khalil, tentera Zionis memecah masuk rumah-rumah Mousa al-Horoub dan Ahmad a-Masri di bandar Dura sebelum menculik mereka.

Di wilayah Beit Lahm pula, tentera Zionis menculik Mousa Abu Mefreh dari bandar Tuqu’ dan Nedal al-Rimawi dari bandar Beit Rima.

Tentera Zionis turut merampas wang tunai berjumlah ribuan shekel ketika menggeledah rumah-rumah penduduk Palestin di bandar Sebasti di barat laut Nablus.

(PIC, PNN, IMEMC)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts