[Foto] Keluarga Palestin Terpaksa Tinggal Di Dalam Gua

AL-KHALIL, 25 Mac 2015 (Anadolu) — Sebilangan keluarga Palestin di pinggir Al-Khalil di Tebing Barat yang terjajah terpaksa menjadikan gua sebagai tempat tinggal apabila rejim Zionis terus menghalang mereka daripada membina sebarang bangunan, khususnya di sekitar kawasan yang dirancang untuk dijadikan penempatan haram Yahudi.

Mereka telah berkali-kali membina rumah menggunakan batu-bata dan simen, tetapi semuanya telah dirobohkan oleh rejim Zionis atas alasan tidak mendapat kebenaran pembinaan.

Hamamda dan 13 ahli keluarganya kini terpaksa tinggal di dalam sebuah gua seluas hanya 30 meter persegi, tanpa sebarang kemudahan asas. Bagaimanapun, beliau dan beberapa keluarga yang lain di kawasan tersebut sanggup mengharungi keperitan hidup di dalam gua daripada membiarkan tanah warisan mereka dirompak bagi memenuhi rancangan pembinaan penempatan haram Yahudi.

“Mereka terus mencuba untuk menghalau kami,” kata Hamamda sambil isterinya, Rasmiya, menyediakan minuman teh menggunakan periuk primitif, “tetapi kami enggan berputus asa dan membiarkan tanah ini. Kehidupan sangat perit di sini, tapi kini sudah menjadi kebiasaan bagi kami.”

Gua yang dihuni oleh keluarga Hamamda dibahagikan kepada tiga bahagian; satu bahagian sebagai tempat tidur, satu lagi sebagai ruang menyimpan makanan, dan satu lagi sebagai ruang meraikan tetamu. Di luar gua, sebuah oven binaan kayu digunakan oleh isterinya untuk memasak dan membakar roti. “Kami hidup secara primitif, tapi kami terpaksa melaluinya demi mempertahankan tanah kami,” kata Rasmiya.

Mereka adalah salah satu daripada 15 keluarga Palestin yang tinggal di dalam gua di kawasan perkampungan bergunung Al-Mafqara di Al-Khalil. Kawasan ini merupakan sebahagian daripada kelompok perkampungan Palestin yang terkepung di antara lima kawasan tanah penduduk Palestin yang telah dirampas dan dirancang untuk dijadikan penempatan haram Yahudi. Tentera Zionis berkali-kali menceroboh masuk ke kawasan ini untuk merobohkan sebarang struktur bangunan yang dibina oleh penduduk asal di situ.

Pada tahun 2013, tentera Zionis menceroboh kawasan Al-Mafqara dan merobohkan sebuah masjid serta memusnahkan penjanakuasa yang membekalkan elektrik pada waktu malam.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts