ORDE BARU DUNIA Siri 3

Dalam siri kali ini saya ingin menyambung perbicaraan mengenai order baru dunia. Ianya amat berkait rapat dengan peristiwa yang menimpa umat Islam kita di Gaza sekaran ini.

Kerjasama menghadapi Islam

Kedua-dua buah kuasa besar sedang cuba memikirkan mengenai hubungan antara mereka serta bagaimana hendak menangani gerakan Islam. Nixon, bekas Presiden Amerika Syarikat pemah berkata:

“Soviet Union dan Amerika Syarikat seharusnya bekerjasama dalam menangani permasalahan gerakan Islam ini, di kawasan pengaruh masing-masing.”

Ini salah satu perkara utama yang mempercepatkan kepada perpecahan negara Blok Timur.

Amerika sebagai kuasa tunggal

Amerika Syarikat sentiasa menekankan kepada sistem unipolar ini, di mana Amerika Syarikat sebagai sebuah kuasa besar, ingin menguasai seluruh dunia sendiri termasuklah apa yang dikenali sebagai “second level countries” atau negara tahap kedua. Negara tahap kedua ialah negara yang kuat tetapi tidaklah sekuat negara yang di atas. Kumpulan ini dikatakan sebagai rakan negara pertama. Negara tahap ketiga ialah negara dunia ketiga, iaitu negara-negara untuk dipergunakan dan dikuasai oleh kedua-dua tahap sistem di atas. Inilah yang dikatakan The New World Order atau orde baru dunia.

Bentuk perjuangan kini dan mendatang

Apakah sifat-sifat bentuk perjuangan yang terbaru kini? Bagaimanakah perjuangan di antara negara-negara ini dijalankan?

Terdapat dua kualiti yang perlu kita perhatikan Pertama, perjuangan di tahun-tahun yang mendatang ini adalah berasaskan kepada agama. Agama akan memainkan peranan penting di dalam dunia. Pembahagian kini bukanlah antara Timur dan Barat tetapi antara agama dan tidak beragama, antara Islam dan Yahudi serta Kristian. Yahudi dan Kristian melawan seluruh dunia khususnya negara-negara Islam. Seseorang mungkin akan menyatakan bahawa negara-negara Barat adalah negara sekular. Kenapa agama pula yang memainkan peranan penting?

Agama sebagai faktor asas perjuangan

Sebenarnya, agamalah yang memainkan peranan penting, walaupun negara-negara Barat adalah sekular. Mereka sekular kerana mereka tidak religious atau tidak kuat pegangan terhadap agama mereka. Tetapi perlulah diketahui perbezaan antara sekular dengan tidak religious. Sekular bermaksud, pihak gereja tidak menguasai proses poiitik. Itulah maksud sekular dan oleh sebab itu seorang muslim mestilah berhati-hati, sebab ramai menyangka yang Barat tidak religious atau tiada urusan dan kaitan dengan agama.

Sebenarnya mereka berurusan dalam hal agama. Malah, salah seorang dari rakan Barat telah mengatakan bahawa sebenarnya, World Council of Churches atau Majlis Gereja-Gereja Dunia telah ditubuhkan dengan tujuan untuk memainkan peranan penting di dalam menguasai proses politik negara-negara dunia ketiga. Orang yang mengatakannya ini ialah seorang kristian dari Mesir.

Haikal, bekas penasihat dan teman rapat Nasser, pernah berkata bahawa Majlis Gereja-Gereja Dunia yang ditubuhkan pada tahun 1948 semasa Perang Dingin ini, adalah sebagai satu gambaran hasrat beberapa kumpulan tertentu di Washington DC untuk mempengaruhi politik dunia. Beberapa penyiasatan yang telah dibuat oleh pihak Kongres telah menunjukkan bahawa Majlis tersebut ada menerima wang dari pihak CIA.

Kata-kata yang disebut oleh Presiden Nixon sebelumnya tadi juga dengan sendirinya memperlihatkan kebencian serta perasaan anti-Islam yang mereka rasai. Bernard Lewis pernah menulis dalam sebuah artikel bernama Roots of Rage (Asal Usul Keganasan) di dafam majalah Atlantic. Katanya:

“Islam, seperti juga agama-agama lain melalui putaran masa, mereka menanamkan perasaan ganas dan benci di dalam diri pengikut-pengikutnya. Adalah malang sekali diri kita kerana kita kini hidup di dalam waktu tersebut.”

Contohnya, di dalam mesejnya kepada dunia, beberapa ketika selepas peristiwa di Teluk berlaku, Pope memberikan jawapan penyelesaiannya,

“Untuk mengatasi permasalahan yang wujud ini, aktiviti-aktiviti missionari (mubaligh) di negara-negara Islam hendaklah ditingkatkan. Dengan ini, Islam dapat disingkirkan dari dunia, dan dunia boleh hidup dengan aman.”

Sekali lagi, hendaklah kita tidak berasa terkejut mengenainya kerana Allah subhanahu wa ta’ala pernah menyatakan hal ini di dalam Al Quran berkenaan asas perjuangan yang sebenar. Agamalah asas kepada perjuangan.

“Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka.” (Al Baqarah: 120)

Perjuangan akan terus berlaku di antara Muslim dan bukan Muslim.

Ekonomi sebagai faktor asas perjuangan

Asas kedua di dalam perjuangan kini ialah ekonomi. Ekonomi kini memainkan peranan yang penting, khususnya bila kita melihat kepada penduduk dunia dan semakin berkurangnya sumber-sumber dunia. Akibatnya, wujudlah apa yang dikatakan perjuangan untuk menguasai sumber yang terhad. Ini memang diakui sejak bertahun lagi, bahawa ia adalah salah satu akar kepada konflik yang wujud. Pada tahun 1948, George Kinnen, Pengarah perancangan politik di State Department, Washington D.C menulis:

“Kita membolot 50% dari sumber dunia sedangkan dari segi bilangan, kita tidak pun sampai 6% dari seluruh penduduk dunia.”

Di sini, 6% dunia mengguna dan menguasai 50% dari sumber dunia.

“Akibatnya, kita berada di dalam kedudukan yang dicemburui dan dibenci oleh orang lain. Matlamat utama kita untuk tahun-tahun yang akan datang ialah untuk membentuk satu sistem hubungan yang akan membolehkan kita untuk terus berada di dalam kedudukan ini, iaitu kedudukan menguasai sumber dunia. Kita tidak seharusnya lagi bercakap mengenai hendak meningkatkan taraf hidup orang lain serta memperkatakan mengenai demokrasi. Harinya akan sampai di mana kita akan menggunakan kekerasan dalam usaha mengekalkan keadaan ini.”

Contoh lain ialah Presiden Lyndon Johnson. Beliau pernah berkata kepada tentera-tenteranya yang berada di Vietnam,

“Terdapat 2 juta dari kita dan 3 billion dari mereka. Mereka mahu apa yang kita ada dan kita sama sekali tidak akan berikan pada mereka.”

Justeru itulah Presiden Bush menghantar tenteranya ke Teluk Arab untuk melindungi cara hidup Amerika. Katanya:

“Taraf hidup kita di dalam bahaya, kerana sebarang penguasaan terhadap sumber-sumber dunia ini akan membahayakan kita. Ketidakseimbangan akan berlaku.”

Ingatlah bahawa memang wujud pertalian antara kekuatan agama dan ekonomi. Contohnya, Bishop Tutu, seorang kristian berkulit hitam dari Afrika Selatan pernah memperlihatkan pertalian ini dengan gambaran yang sunggun menarik. Katanya:

“Semasa pihak missionari (dari kalangan kulit putih) datang ke tanah kita, kita mempunyai tanah di tangan kita, manakala pihak missionari mempunyai kitab injil di tangan mereka. Lalu, mereka berkata kepada kita, tutuplah mata kalian dan mari kita melakukan doa dan sembahyang. Kita tutup mata kita dan melakukan doa dan sembahyang. Dan bila kita buka mata kita, kitab injil berada di tangan kita manakala tanah kita berada di tangan mereka.”

Chris Hammer, pemimpin kerja-kerja missionari di dunia Islam pernah berkata kepada missionari-missonarinya,

“Kamulah arus pertama di dalam penjajahan.”

Di dalam satu persidangan penjajah di Jerman awal abad ini, Pengerusi Hamburg Business School berkata:

“Perkembangan penjajahan bergantung kepada aktiviti-aktiviti orang-orang kita yang pergi kepada koloni-koloni yang ada, dan yang paling penting dalam memenuhi matlamat kita di koloni-koloni tersebut ialah dengan menukarkan penduduk-penduduk di situ kepada kristian. Menukarkan mereka kepada kristian akan membolehkan kita mempergunakan mereka.”

Inilah dua faktor penting dalam perjuangan peperangan.

Apakah yang akan berlaku? Garis telah dilukiskan. Perjuangan telah jelas iaitu kita, Muslim dengan mereka. Masyarakat muslim hendaklah dibawa kepada pihak kita untuk berdepan dengan Yahudi dan Kristian.

Hasrat musuh Islam

Apa yang mereka mahu dan cuba lakukan ialah terus menjadikan pihak muslim tunduk kepada mereka serta tidak memberikan kita peluang dengan apa cara pun untuk mendapatkan kekuasaan. Kerana itulah kita lihat Amerika Syarikat sedang cuba menghalang Pakistan dari membina kekuatan nuklear. Kerana itulah juga Iraq dimusnahkan. Kerana itulah juga mereka kini sedang memperkatakan tentang Algeria. Kerana itulah juga mereka terus bersuara mengenai keperluan Soviet untuk menguasai arsenal nuklearnya dan tidak meletakkan stesyen nuklear di dalam republik muslim. Jika kemungkinan republik tersebut merdeka, mereka tidak mahu republik tersebut menjadi kuasa atomik dan nuklear. Disebabkan di atas, maka mereka wujudkan apa yang dikatakan sebagai Strategic Treaty (Perjanjian Strategik) atau START. Tujuan utamanya ialah untuk menghadkan arsenal nuklear supaya sentiasa berada di dalam kawalan. Sebabnya, sekarang ini, arsenal nuklear adalah sangat besar dan sangat sukar untuk dikawal. Untuk itu mereka cuba menghadkannya supaya boleh dikawal oleh Rusia.

Isu Palestin

Inilah juga yang membawa kepada usaha-usaha untuk menyelesaikan isu Palestin kerana isu tersebut adalah berasas kepada agama dan ia tidak sepatutnya menjadi satu kes yang parah. Mereka bersegera menganjurkan persidangan damai Timur Tengah kerana semuanya mahukan supaya isu Palestin ini mati kerana ia mengingatkan kepada konfrontasi muslim dengan bukan muslim. Apa yang mereka mahu ialah membuang dan menghilangkan halangan psikologi yang wujud antara seteru muslim dengan Israel. Cara ini dilakukan dengan meyakinkan orang Arab bahawa musuh mereka bukan Israel tetapi orang lain. Musuh mereka ialah Saddam. Iraqlah musuh mereka.

Putera Mahkota Jordan iaitu putera Hasan menulis di dalam artikel New York Times yang diterbitkan pada Jun 1990. Di dalamnya, beliau berkata:

“Kerajaan Arab dan Israel mempunyai musuh yang sama iaitu arus Fundamental’s Keagamaan melainkan mereka bekerjasama dalam mengatasi masalah ini, peperangan akan meletus yang tidak sahaja terhad kepada bahagian yang kecil tetapi akan bermula dari Pakistan sehinggalah ke sempadan Maghribi.”

Itulah yang mereka mahu. Mereka mahu kerajaan Arab dan Israel menyelesaikan hal-ehwal mereka, supaya dengan ini mereka boleh bekerjasama di antara mereka dalam menghadapi gerakan Islam dan perkembangan Islam di dalam gerakan Islam. Kerana itulah mereka mahu selesaikan isu Afghanistan kerana ia satu lagi peringatan kepada perjuangan lain, perjuangan jihad. Sebab itulah, setelah selesai persidangan damai di Madrid, perhatian alam diberikan kepada Afghanistan.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts