Gambar Aksi Memalukan Tentera Israel Didedahkan

RAMALLAH, Rabu, 26 Oktober – Sebuah organisasi yang dikenali sebagai “Breaking the Silence (BtS)”, pertubuhan bukan kerajaan yang beroperasi di Israel, mendedahkan skandal terbaru tentera Israel dengan mendedahkan lagi gambar yang menunjukkan perilaku tentera Israel yang memalukan, kejam, dan sadis terhadap warga Palestin.

Tiga minggu sebelum ini satu klip video yang menunjukan tentera Israel menari  ketika seorang wanita Palestin terikat pada Disember 2007 dibongkarkan, telah membangkitkan kecaman yang meluas.

Dua bulaln lalu BtS mendedahkan gambar tentera Israel beraksi di samping tahanan Palestin yang diikat dan dipenjara. Beberapa gambar menunjukkan pasukan Israel beraksi di sebelah tubuh warga Palestin yang telah terbunuh. Dalam beberapa kes, tentera Israel tersenyum kepada kamera yang mengambil  gambar mereka.

Gambar yang baru ditemui nampaknya telah diambil ketika perang Israel terakhir di Gaza, ketika operasi Perang Case Lead yang tercetus pada 27 Disember 2008. Operasi selama 23 hari, itu telah meragut nyawa 1,500 warga Palestin dan,5.600 lagi tercedera, ListeRead phoneticallydemikian kenyataan Yehuda Shaul, salah seorang pengasas Breaking Silence’s.

Foto-foto menunjukkan askar berada di rumah-rumah Palestin yang diduduki oleh tentera Israel.

“Dalam salah satu gambar, dua tentera menahan seorang lelaki sementara mata lelaki itu ditutup dan diikat, sementara salah seorang daripada mereka mengacukan laras senapangny beberapa sentimeter dari wajah lelaki Palestin yang ditahan.”

Gambar lain menunjukkan tentera Israel berdiri di dapur namun wanita Palestin yang berada di dapur itu tidak mengendahkan tentera itu. Askar lain dipaparkan berehat di dalam rumah, sementara salah seorang daripada mereka duduk di sebuah kereta mainan. Dalam foto yang lain, seorang askar dilihat sedang melakar bintang David di dinding dan menulis di atasnya dalam bahasa Ibrani: “akan kembali”.

Yehuda Shaul berkata: “Ini adalah sikap norma tentera Israel di tempat mereka dalam mengendalikan kehidupan awam setiap hari.”

“Bersenang-senang di hadapan para tahanan merupakan fenomena biasa dan kami mempunyai beberapa lagi gambar mereka. Ini adalah kenyataan dan sifat penjajahan, “tambahnya. (pic/ynet/pnn)


LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts