Cara-cara praktikal untuk menyokong Gaza

Oleh Dr. Ahmed Al-`Assal Al-Muwallid

Apabila menyaksikan peristiwa dan gambar-gambar berdarah di bumi Palestin saya  teringat pada sabda Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan oleh Thawab r.a: “Hampir tiba suata masa di mana bangsa-bangsa di  seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka”. Maka salah seorang sahabat bertanya “Apakah kerana kami sedikit pada hari itu?” Nabi saw. menjawab, “Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit ‘wahan”‘. Seorang sahabat bertanya, “Apakah wahan itu hai Rasulullah?” Nabi kita menjawab, “Cinta pada dunia dan takut pada mati“. (Abu Dawud)

Segera muncul di ruang ingatan saya bahawa Umat Islam di seluruh pelosok dunia hidup dengan jiwa dan perasaan yang sentiasa ingat pada saudara mereka di Palestin, Iraq dan Afghanistan; bahawa Jihad bererti melakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh; dan bahawa terdapat pelbagai bentuk Jihad. Kita harus segera melakukan segala yang termampu. Kita mesti mengurangkan jumlah makanan yang diambil supaya kita dapat menderma kepada Palestin dengan membekalkan mereka dengan bantuan, keperluan dan makanan. Jangan sesekali kita lupa bahawa sesiapa yang membantu seorang Mujahid mendapat pahala yang sama (seperti sang Mujahid itu)

Kita harus memberi saudara kita di Palestin, Iraq dan Afghnistan serta di semua tempat di mana pejuang Islam sedang berlawan dan mempertahankan tanah air daripada musuh, segala keperluan yang diperlukan oleh mereka. Allah s.w.t berfirman bahawa Jihad boleh dilakukan dengan wang dan jiwa:

(Wahai orang-orang yang beriman, sukakah kamu Aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkan kamu dari azab yang pedih? (Yaitu) kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahuinya) (As-Saff 61:10-11)

Berikut adalah beberapa cara kita boleh menyokong saudara saudari kita di Palestin dan negara-negara lain di mana wujudnya konflik antara yang haq dan batil:

Menyokong mereka dengan Keimanan
Kita boleh berdoa untuk kemenangan dan kekuasaan, kecekalan dan keberaniaan. Ini perkara yang paling mudah untuk kita lakukan untuk mereka. Jangan sesekali memandang rendah pada kuasa Doa. Ia merupakan senjata mukmin yang paling berkesan. Firman Allah: Dan Tuhanmu berfirman: “Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahanam dalam keadaan hina (Ghafir 40:60 ) dan ia bukanlah di luar kuasa Allah untuk membalas perbuatan mereka dan menghalang perbuatan kejam dan perancangan jahat mereka.

Menyokong dengan bantuan kewangan
Kita boleh menyumbang wang ringgit kepada mereka melalui sumber yang selamat dan dipercayai. Saya tidak dapat melupakan saat ‘sindiket doktor’ di Mesir mengumumkan’ Kempen Satu Bilion Dolar” untuk menyokong Palestin pada suatu malam. Hanya dalam masa tiga jam selepas itu, 7.5 milion berjaya dikutip diantaranya daripada beberapa orang wanita yang mendermakan barang kemas dan para remaja yang sanggup menyerahkan telefon bimbit. Umat ini masih hidup! Ia tidak mati seperti sangkaan sesetengah pihak.

Menyokong dengan bantuan Perubatan
Kita boleh menyumbang bekalan perubatan yang diperlukan dan tenaga doktor yang berpengalaman untuk merawat dan menjaga mangsa yang cedera serta membantu mereka dengan segala yang diperlukan dalam bidang ini.

Menyokong dengan bantuan Makanan
Kita boleh membekalkan makanan dan minuman yang diperlukan oleh mereka dan keluarga mereka yang terpaksa meninggalkan rumah mereka selepas diserang oleh penjenayah Israel. Kita harus memberikan makanan agar mereka dapat meneruskan jihad mereka.

Menyokong dengan bantuan Teknikal
Jika dibenarkan, kita boleh menghantar pakar teknikal dan memberikan segala yang kita miliki dalam bidang teknikal supaya mereka dapat melawan Israel dan menghentikan operasi ketenteraan mereka.

Menyokong mereka melalui Media
Kita boleh memberikan ‘suara’ kepada perjuangan mereka dan melaksanakan tanggungjawab menyebarkan kesedaran tentang realiti peperangan yang dilancarkan oleh musuh-musuh Islam di Palestin, Iraq dan Afghanistan. Kita mesti tunjukkan kepada dunia betapa dahsyatnya kehancuran yang mereka lakukan dan penderitaan yang dialami oleh saudara-saudara kita. Perang media amat hebat dan ada yang menang dan kalah. Semua professional media-audio,visual,penulisan dan eletronik-harus berjihad dengan cara ini: jihad media.

Menyokong dengan bantuan Mujahidden, jika ada
Sewaktu sempadan antara kita dan Palestin di buka, para Mujahideen memasuki Palestin melalui Syria, Mesir, Iraq dan tempat-tempat lain. Ada yang datang dari Algeria untuk berjihad di Palestin.

Berikan sokong moral
Jika sempadan ditutup, orang ramai mesti menunjukkan kemarahan mereka melalui pelbagai saluran yang ada seperti demonstrasi dan protes yang menyeru kepada mereka yang cintakan kebenaran dan keadilan untuk bangun dan membela mereka yang telah dizalimi; untuk menghentikan serangan ini. Akan tetapi demonstrasi besar-besaran mestilah menyampaikan permasalahan yang sebenar. Ia sepatutnya memberikan impak yang positif dan gambaran sebenar tentang hubungan antara siapa yang menakluk dan yang ditakluk, yang menyerang dan yang diserang, yang menzalimi dan dizalimi, yang sakit dan sumber kesakitan tersebut. Gerakan yang tidak bersenjata – yang bukan menidakkan serangan bersenjata di negara-negara yang diserang- banyak. Ia amat penting dalam menyedarkan Umat dan menyampaikan mesej, di samping meningkatkan bentuk protes agar sesuai dengan keadaan semasa.

Mendidik dan membesarkan anak-anak kita dengan Keimanan kepada Allah dan Cintakan Jihad
Ini adalah beberapa cara agar Ummah dapat mengembalikan semula kekuatan dahulu yang telah berjaya dilemahkan oleh musuh. Mereka berjaya membekukan pembangunan senjata dalam tentera, menghentikan pembuatan senjata, dan membahagikan kita kepada wilayah-wilayah asing yang terpisah dan hidup sendirian.

Kita mesti ingat bahawa sesiapa yang berdiri di medan perang memerlukan tujuh lagi di belakangnya, jadi kita harus melaksanakan tanggungjawab terhadap para Mujahideen dengan mengumpul dan membekalkan segala keperluan yang dibutuhkan oleh rakyat Palestin, dan memerhatikan keperluan seperti vaksin dan ubat-ubatan. Jihad ini banyak caranya dan sangat luas medannya. Allah menerima segala yang diberikan oleh setiap hambaNya.

Sesiapa yang lemah dan meninggalkan saudara seIslamnya perlu ingat akan pesan Rasulullah saw: “Akan ada perkara yang kamu tahu kemudian kamu membelakanginya. Mereka bertanya: Oleh itu apa yang harus kami lakukan, Wahai Rasulullah? Baginda menjawab: Tunaikan tanggungjawab kamu dan mintalah daripada Allah akan apa yang (sepatutnya) menjadi milik kamu” (Ahmad).

Oleh itu semangat orang Islam mesti kuat dan tinggi, sedar akan kewujudan Allah setiap masa, dan lakukan segala yang mampu dilakukannya.

Saya menasihati diri saya, saudara dan saudari, serta anak-anak untuk terus memegang pada harapan, dan meninggalkan putus asa. Putus asa tidak wujud dalam kamus hidup seorang Muslim. Islam telah mengajar kepada kita bahawa: “Jika datang Hari Kiamat dan di tangan salah seorang daripada kamu ada biji tamar, tanamlah ia.” (Al-Albani). Inilah agama kita dan inilah kefahaman kita

Akhir kata, tiada cara untuk terus bertahan melainkan dengan Jihad. Dalam konteks ini, Rasulullah saw telah bersabda: “Tiada orang yang berhenti berjihad melainkan mereka dihina”. Israel menunggu pejuang Palestin meletakkan senjata, inilah satu-satunya harapan mereka. Selagi masih ada tawanan perang yang terdiri daripada wanita kita, anak-anak dan orang tua didalam penjara Israel, Jihad tidak boleh berhenti sehingga kita semua bebas!

—————————

Dr. Ahmed Al-`Assal Al-Muwallid,ialah seorang Dai’e terkenal yang berasal dari Mesir dan konsultan di Universiti Islam Islamaban, Pakistan. Dia memilki PhD dalam bidang Usul Fiqh dan pengkhususan dalam bidang kebudayaan Islam, serta seorang pakar dalam membuat silibus-silibus Islamik. Beliau telah menghasilkan banyak penulisan dalam pelbagai bidang ilmu Islam.

[IslamOnline/Terjemahan HP]

[email_link]    [print_link]

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts