ISRAEL Paksa Staf UNRWA Buat Dakwaan Palsu

Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mendakwa kakitangannya di Gaza dipaksa mengaku bersekongkol dengan HAMAS .

Perkara itu disahkan beberapa kakitangan mereka yang ditahan dan terkandung dalam laporan kepada PBB.

Laporan tersebut memperincikan dakwaan penganiayaan oleh warga Palestin yang tidak dikenali ketika dibawah tahanan Israel termasuk mereka yang berkerja bersama UNRWA.

Juliettte Touma, Pengarah Komunikasi UNRWA berkata agensi itu merancang untuk menyerahkan laporan setebal 11 muka surat bagi mendokumentasikan potensi pelanggaran hak asasi manusia.

Beberapa kakitangan UNRWA Palestin ditahan askar Israel diberi layanan buruk, menghadapi penderaan, termasuk pukulan terhadap fizikal, dilemaskan (waterboarding) dan ancaman kepada ahli keluarga.

UNRWA menolak permintaan Reuters untuk melihat transkrip wawancaranya bagi mengesahkan dakwaan tersebut.

Ramai antara mereka dipukul, dihina, diancam, diserang menggunakan anjing dan berdepan keganasan seksual, malah berlaku kematian tahanan yang dinafikan rawatan perubatan.

Tuduhan Israel itu menyebabkan 16 negara menghentikan sementara pembiayaannya kepada UNRWA dengan jumlah USD450 juta. Perkara ini menjadi krisis kepada operasi agensi tersebut. Terbaru, tentera Israel melemparkan tuduhan terhadap UNRWA pada 4 Mac lalu dengan mnegatakan agensi itu menggaji 450 tentera HAMAS dan kumpulan bersenjata lain.

UNRWA memecat beberapa stafnya bagi melindungi agensi untuk terus menyampaikan bantuan kemanusiaan dan siasatan dalaman sudah dilancarkan.

Norway kini telah kembali membiayai agensi pada 6 Mac lalu. Banyak negara yang menghentikan berkemungkinan akan kembali membuat pertimbangan pembiayaan semula kepada UNRWA.

AS adalah penderma terbesar kepada belanjawan tahunan ageni tersebut dengan jumlah USD 1.4 billion.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts