24 penduduk Tebing Barat dan al-Quds ditangkap

RAMALLAH, 8 Dis 2016 (PIC) — Tentera penjajah Zionis menangkap seramai 24 penduduk Palestin dalam operasi penyerbuan secara besar-besaran di seluruh wilayah Tebing Barat dan al-Quds sepanjang malam tadi.

Tentera menyerbu masuk kota Tulkarem dan memasang sekatan jalan untuk memeriksa penduduk, di samping memecah masuk beberapa buah rumah dan menangkap seorang pemuda.

Dalam kejadian di kota al-Khalil, seorang bekas tahanan ditangkap setelah rumah beliau dipecah masuk serta digeledah, dan kemudian dilarikan dalam keadaan diikat. Seorang pemuda lain turut ditangkap.

Tentera penjajah juga menyerbu masuk bandar Beit Ummar di al-Khalil dan menangkap mantan Datuk Bandar bersama anaknya. Seorang lagi anak lelaki beliau diperintah hadir ke sebuah pusat interogasi.

Manakala di Qalqiliya, kumpulan besar tentera dikerahkan ke seluruh kota sebelum menyerang kumpulan pemuda Plaestin dan menangkap seorang daripada mereka. Sekatan jalan dibina di laluan menghubungkan kota Qalqiliya ke bandar Azzun.

Di Nablus, tiga penduduk Palestin ditangkap dari bandar Balata dan serbuah juga dibuat di beberapa buah bandar berdekatan.

Tiga lagi tangkapan berlaku di kem pelarian Qalandiya di utara al-Quds, sementara seorang pemuda ditangkap di bandar Abu Dis di timur kota suci itu.

Empat pemuda Palestin termasuk seorang bekas tahanan ditangkap dari Jenin dan dua lagi dari al-Bireh dan Beit Lahm.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts