Al-Khudari: 1.5 juta penduduk Gaza hidup di bawah paras kemiskinan

GAZA, 24 Apr 2017 (PIC) — Ahli Parlimen Jamal al-Khudari yang juga merupakan ketua jawatankuasa membantah kepungan ke atas Gaza mendesak masyarakat antarabangsa bertindak segera bagi menghentikan sekatan zalim rejim Zionis ke atas Gaza, di mana 1.5 juta penduduknya kini terpaksa hidup di bawah paras kemiskinan.

Sekatan yang merupakan satu hukuman secara kolektif dan mencabul undang-undang antarabangsa itu berlarutan sejak 10 tahun lalu, sehingga menyebabkan kadar pengangguran meningkat secara mendadak.

Jamal juga menyeru supaya semua pintu lintasan sempadan dibuka bagi membenarkan laluan import dan eksport tanpa sebarang larangan dari rejim Zionis. Beliau juga mendesak supaya diadakan laluan yang menghubungkan Gaza dan Tebing Barat dengan bebas dan selamat, di samping membenarkan nelayan Gaza keluar ke laut tanpa sebarang sekatan.

Kata beliau, penduduk Palestin perlu kepada kesatuan yang teguh bagi menyelesaikan masalah bekalan elektrik dan bekalan minyak, seterusnya menyelamatkan penduduk Gaza.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts