Al-Qaradawi Menyeru Bangsa Arab Pertahankan Al-Aqsa

Beirut, 20 Februari 2012:  Dr. Yusuf Al-Qaradawi, Ketua Persatuan Ulama Sedunia menyeru bangsa Arab untuk melindungi Masjid Al-Aqsa dan bertindak balas terhadap ancaman Yahudi untuk merobohkannya  bagi membina kuil yang mereka impikan.

Al-Qaradawi juga memberi peringatan kepada semua kumpulan Yahudi radikal yang telah menodai Masjid Al-Aqsa serta melakukan serbuan berulangkali ke atas masjid tersebut. Beliau menegaskan lagi bahawa Al-Aqsa merupakan “Garisan Merah” yang tidak boleh diganggu.

Ketua Ulama Sedunia ini juga menyeru agar rakyat Palestin yang berada di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza, dan bangsa Arab di Mesir, Jordan, Suria dan negara-negara jiran yang lain agar melakukan “Intifadoh”  melindungi Al-Aqsa dan membebaskannya dari penjajahan Zionis. Beliau juga memberi amaran kepada Zionis bahawa Ummat Islam kini sedang mengalami fatrah musim bunga bagi Arab (Arab Spring). Mata dan telinga mereka sentiasa peka dengan Yahudi dan mereka tidak lagi tidur.

Lembaga Al-Quds Antarabangsa  telah memberi amaran dan peringatan kepada semua pihak bahawa bahaya yang semakin  bertambah disebabkan banyaknya serangan Yahudi radikal terhadap Al-Aqsa. Mereka sedang mempercepatkan projek-projek yahudisasi dengan pembahagian Masjid Al-Aqsa. Malah lebih serius lagi apabila Mahkamah Agung Zionis membenarkan kelompok Yahudi ekstremis melakukan upacara keagamaan di dalam Masjid Al-Aqsa secara maksimum tanpa sekatan. (PIP)

Sumber: The Palestinian Information Center.
Diterjemahkan oleh Mohd Mukhlis bin Mohd Nasri 

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts