Hammad: Pasukan Keselamatan Cakna Rakyat

Menteri Dalam Negeri dan Keselamatan Nasional yang baru dipilih dari Hamas – Fathi Hammad pada hari Ahad kelmarin telah mengeluarkan perintah untuk meningkatkan prestasi pasukan Keselamatan.

Hammad dipilih menjadi Menteri Dalam Negeri pada bulan April lalu menggantikan Said Siyam yang telah syahid akibat serangan ganas pasukan Zionis Israel pada bulan Januari yang lalu. Siyam sendiri salah seorang pimpinan terkemuka Hamas yang syahid ketika tiga minggu serangan agresif militer Israel di Gaza.

Dalam arahannya pada hari Ahad kelmarin, Hammad meminta pasukan Keselamatan melayani warga awam dengan penuh martabat di pos-pos pemeriksaan, di jalan-jalan, bahkan sewaktu pasukan Keselamatan memasuki rumah mereka.

Dia juga mengingatkan anggota pasukan Keselamatan untuk tidak membawa kenderaan mereka dengan terlalu laju di jalanan. Selain itu ia meminta kepada petugas Keselamatan untuk memberikan respon yang positif kepada para wartawan dengan memberikan maklumat yang mereka perlukan.

Sejak mengambil alih secara penuh jalur Gaza pada bulan Jun 2007 lalu, Hamas telah mentadbir wilayah tersebut dengan barisan kabinet yang wibawa dan mengatur pasukan keselamatan sendiri, mengakhiri dominasi pasukan keselamatan yang pro kepada Fatah.(fq/mna)

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts