Fanatik Yahudi ceroboh al-Aqsa merayakan hari Sukkot

AL-QUDS, 17 Okt 2016 (Maan) — Seramai 43 fanatik Yahudi yang diiringi oleh pasukan polis Zionis menceroboh masuk melalui Pintu al-Magharebah dan berarak di perkarangan Masjid al-Aqsa bersempena perayaan hari Sukkot pagi tadi.

Pasukan polis Zionis dikerah berjaga di seluruh tapak suci itu bagi melindungi gerombolan penceroboh itu. Seorang pemuda Palestin diserang sebelum ditangkap. Pada masa yang sama pasukan polis yang berkawal di pintu-pintu masuk masjid merampas kad pengenalan para jemaah sebelum membenarkan mereka memasuki masjid.

Beberapa orang Yahudi melakukan ritual di luar Pintu al-Qattanin sambil membawa pelepah pokok palma, sementara beberapa orang lain berarak dari Pintu Bani Ghanim di Masjid al-Aqsa menuju ke Pintu al-Asbat di Kota Lama.

Susulan penjajahan mereka ke atas al-Quds Timur pada tahun 1967, rejim Zionis bersetuju dengan Jabatan Wakaf dalam persefahaman yang tidak membenarkan orang bukan Islam melakukan upacara keagamaan di dalam kawasan Masjid al-Aqsa. Namun penganut Yahudi tidak lagi menghormati persefahaman tersebut, terutama sekali di musim perayaan mereka.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts