“Flash Mob” di KUIS Berjaya Sentuh Nurani Masyarakat

BANGI, 30 Nov 2012 – Keprihatinan terhadap isu Palestin dan Syria telah mendorong para mahasiswa Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), untuk melaksanakan “Flash Mob” di Masjid Al-Azhar Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), Bandar Seri Putra, Bangi, Selangor.

Inisiatif yang kreatif ini dianjurkan demi meluahkan rasa peduli dan tanggungjawab sebagai saudara sesama Islam mengenai bencana yang menimpa umat Islam di Palestin dan Syria. Flash Mob itu telah menarik perhatian para jemaah solat Jumaat terhadap keadaan dan nasib umat Islam yang semakin ditindas oleh tentera Zionis Laknatullah serta kaum syiah di Syria.

‘Flash Mob’ merupakan satu aktiviti atau persembahan taridra yang dilaksanakan dengan cara yang pelbagai, diantaranya adalah dengan melakukan pergerakan statik selama beberapa minit untuk menarik perhatian orang sekeliling. Program dianjurkan pada hari Jumaat setelah selesai solat Jumaat pada jam 2.30 petang. Program yang dilakukan selama satu jam telah mengumpulkan para jemaah untuk menyaksikan serta turut serta meluahkan bantahan terhadap negara haram Israel yang menindas rakyat Palestin sejak berpuluh tahun. Seramai 20 orang peserta telah menjayakan program ini yang terdiri daripada semua mahasiswa Kolej Universiti Islam Antarangsa Selangor (KUIS) dengan kerjasama beberapa kelab dan badan NGO.

Objektif program ini untuk dijadikan salah satu usaha bantuan kepada rakyat Palestin dan Syria dalam bentuk fizikal dan moral walaupun kita tidak mampu untuk turut membantu perjuangan mereka di sana. Selain itu, usaha ini juga adalah salah satu wasilah untuk memberi kesedaran kepada mahasiswa khususnya dan masyarakat awam amnya melalui cara yang lebih kreatif.

Di samping itu, program ini juga dianjurkan bagi membuat kutipan dana Tabung Kecemasan Palestin melalui HALUAN Malaysia untuk disalurkan terus kepada saudara kita di sana. Namun, tujuan paling utama adalah dalam rangka menunaikan amanah dan tanggungjawab sebagai seorang Islam sebagaimana hadis Rasulullah S.A.W di dalam hadisnya yang bermaksud “Barangsiapa yang tidak mengambil berat urusan orang Muslim, maka dia bukanlah dari golongan aku”.

Program ini merupakan hasil usaha bersama pelbagai kelab persatuan dan badan NGO yang berdaftar iaitu pihak Masjid Al-Azhar KUIS, Kelab Al-Azhar Member KUIS, sukarelawan Aman Palestin, Kelab Aqsa Syarif KUIS, Kelab Siswa HALUAN (HALUANSiswa) dan juga para mahasiswa Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor. Persembahan yang julung-julung kali diadakan di KUIS menjadi tarikan ahli jemaah untuk turut serta melihat dan juga bersama para peserta, mahasiswa dan orang awam. Setelah selesai persembahan, program diteruskan dengan sesi ‘Speakers Corner’. Pada sesi ini, setiap wakil kelab dan persatuan KUIS telah menyampaikan ucapan masing-masing yang penuh bersemangat dan lantang.

Hujan yang merupakan rahmat daripada Allah telah menjadikan suasana bertambah menarik apabila kesemua peserta tetap tidak berganjak dari lokasi program yang tidak berbumbung. Walau hujan membasahi setiap individu, semangat dan juga kesedaran telah mengajak hati masing-masing untuk tetap berdiri di situ. Setelah selesai sesi ucapan, kesemua peserta bersama masyarakat dan juga mahasiswa KUIS telah sama-sama membacakan doa wahdah dengan penuh insaf, bersemangat dan muhasabah mengenangkan nasib saudara muslim Palestin dan Syria.

Salah seorang peserta program telah berkata, “Saya rasa sebagai seorang muslim yang berada di sebuah negara aman Malaysia bersyukur dengan keamanan dari perang yang kita rasai. Oleh itu, rasa syukur ini perlulah ditafsirkan melalui tindakan kita dengan memberi pertolongan dalam pelbagai bentuk yang kreatif selagi tidak melanggar batas syarak. Dalam isu Palestin ini, pertolongan adalah wajib bagi setiap individu muslim”.

Seorang pensyarah pula berkata, “Sebagai pensyarah, saya amat kagum dengan sikap mahasiswa sekarang yang semakin sedar akan segala permasalahan ummat yang berlaku di dunia.Isu Palestin bukan hanya isu orang Palestin akan tetapi isu semua orang. Bagi yang muslim, Palestin adalah isu Aqidah dan Iman”.

Program ini telah berlangsung dengan lancar dengan mendapat sambutan yang hangat daripada orang awam. Pihak penganjur amat bersyukur kerana berjaya mengutip derma sebanyak RM1108.30. Wang tersebut terus dihantar kepada pihak HALUAN Malaysia untuk disalurkan kepada rakyat Palestin dan Syria. Pihak penganjur berharap agar isu ini akan terus disambut oleh semua rakyat Malaysia khususnya dan ummat dunia amnya agar kita tidak akan bisu tatkala di soal di akhirat kelak terhadap apa tindakan kita kepada ummat Islam yang ditindas habis-habisan. Moga ini akan menjadi saham akhirat bersama.

Mereka yang ingin turut menyumbang melalui kempen Kutipan Kecemasan Palestin ini bolehlah berbuat demikian di akaun “Tabung Palestin HALUAN” di BIMB 1402–30100–342–92 atau Maybank 5644-9020-8528.

Sebarang pertanyaan boleh diajukan melalui talian 019-218 7861 atau 013 282 0731.

“Bersatu Untuk Palestin”

——-

Laporan Ahmad Akram Solihin Bin Zakaria, Kelab Siswa HALUAN 

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts