[Foto] Mesir Mula Banjirkan Sempadan Gaza Untuk Musnahkan Terowongan

GAZA, 18 Sep 2015 (MEMO) — Kerajaan Mesir petang semalam mula mengalirkan air laut melalui paip-paip besar yang dipasang di sempadan Gaza untuk membanjirkan kawasan tersebut bagi memusnahkan terowongan bawah tanah.

Pihak keselamatan Mesir sejak beberapa bulan lalu berusaha mencari kaedah untuk memerangi terowongan bawah tanah, setelah mereka selesai membina kawasan penampan keselamatan sepanjang 14 kilometer di sempadan Gaza.

Kini mereka mengalirkan paip-paip besar dengan air laut, di mana paip-paip tersebut mempunyai lubang-lubang bawah tanah yang akan memenuhi parit di sempadan dan membanjiri kawasan tersebut.

Tindakan kerajaan Mesir ini sekaligus merosakkan ribuan hektar tanah di sempadan apabila ia dicemari dengan kandungan garam yang sangat tinggi.

Sejak lebih 8 tahun lalu, penduduk Gaza disekat dari dunia luar oleh rejim Zionis. Kerajaan Mesir mengeruhkan lagi keadaan dengan menutup pintu lintasan sempadan di Rafah, satu-satunya lintasan di luar wilayah tanah Palestin yang dijajah oleh rejim Zionis.

Penduduk Gaza terpaksa bergantung kepada terowongan bawah tanah untuk membawa masuk makanan, ubat-ubatan dan bahan binaan.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts