Akhbar Israel Haaretz mendedahkan regim Israel itu menahan sekitar 1,500 mayat Palestin yang tidak dikenali di kem tahanan Sde Timan.
Mayat-mayat disimpan dalam bekas peti sejuk di pangkalan tentera yang dikenali sebagai Sdeh Timan. Mayat ini dikenal pasti melalui nombor, bukannya melalui nama.
Dilaporkan kondisi mayat berada dalam keadaan teruk, dengan beberapa anggota hilang . Ini menunjukkan mereka meninggal dunia pada hari-hari awal perang.
Peguam dan Suruhanjaya Hal Ehwal Banduan Palestin mendedahkan jenayah ngeri yang dilakukan oleh tentera Israel terhadap banduan di kem Sdeh Timan.
Antara jenayah tersebut ialah seorang tahanan ingin mendapatkan rawatan perubatan tetapi meninggal dunia akibat seksaan. Terdapat insiden rogol, termasuk seorang tahanan yang dibogelkan dan tiub pemadam api dimasukkan ke dalam duburnya dengan bahan disembur di dalamnya.
Seorang lagi tahanan dibogelkan dan terkena renjatan elektrik dibahagian dubur dan kemaluan. Bentuk serangan seksual lain juga dilaporkan oleh peguam.