Laporan UN: Israel menzalimi tahanan hamil

Beberapa kumpulan Hak Asasi Manusia mengutuk keras kerajaan pengganas Israel kerana memberi layanan buruk terhadap wanita-wanita Palestin yang mereka penjarakan.

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Addameer Prisoner Support dan Human Rights Association yang ditaja oleh  United Nations Development Fund for Women (UNIFEM,) wanita-wanita hamil yang dipenjarakan di Israel dihalang dari mendapatkan bantuan melahirkan anak di hospital.

Laporan tersebut juga menyebut bahawa wanita-wanita Palestin ditempatkan di penjara dan pusat-pusat tahanan Israel yang dibina untuk tahanan lelaki, yang langsung tidak memenuhi keperluan wanita.

Tahanan wanita yang mengandung tidak mendapat rawatan atau layanan yang diperlukan merangkumi keperluan makanan mahupun kemudahan untuk dipindahkan ke hospital. Malahan mereka juga dirantai ke katil sehinggalah mereka memasuki bilik bersalin, dan akan dibelenggu lagi sejurus selepas selamat bersalin.

“Pemakanan yang tidak seimbang, makanan yang tidak cukup protin, kekurang cahaya dan pergerakan, pengalihan udara yang amat buruk dan persekitaran yang lembap menyebabkan keadaan bertambah buruk dan meningkatnya masalah kesihatan seperti penyakit kulit, anemia, lelah, di samping sakit perut, sendi dan belakang yang berpanjangan,” jelas laporan tersebut.

Dalam pada itu, laporan tersebut juga mendedahkan bahawa majoriti tahanan wanita terpaksa berhadapan dengan tekanan mental dan siksaan semasa ditangkap, termasuklah tindakan melibatkan teknik memukul, hinaan, ugutan dan gangguan seksual. Kesan secara langsung terhadap anak-anak yang bakal dilahirkan adalah amat membimbangkan.

Laporan yang ditaja oleh United Nations ini adalah berdasarkan kepada kajian melibatkan 125 wanita Palestin yang pernah ditangkap, ditahan atau dipenjarakan di Israel antara bulan November 2007 dan November 2008. Separuh daripada mereka masih lagi dikurung, menjadi sebahagian daripada 11000 tahanan Palestin di penjara dan pusat-pusat tahanan Israel laknatullah.

Dalam perkembangan lain, Kementerian Hal-Ehwal Tahanan mengesahkan tahanan berbangsa Palestin dan Arab di Israel kini melebihi 11 ribu orang, termasuk 65 wanita dan sekurang-kurangnya 440 kanak-kanak. Kementerian juga menyangkal dakwaan bahawa hanya terdapat 58 tahanan wanita yang dipenjarakan.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts