Netanyahu tidak semena-mena letak syarat perdamaian Palestin

NAZARETH, 3 Okt 2017 — Pemimpin Zionis Benjamin Netanyahu tidak semena-mena masuk campur dalam urusan perdamaian politik Palestin dengan meletakkan tiga syarat; mengiktiraf negara haram Zionis, membubar sayab bersenjata Pergerakan Hamas, dan menghentikan hubungan dengan Iran.

“Pihak Berkuasa Palestin (PA) tidak boleh berdamai dengan Hamas dengan menyisihkan Israel,” kata beliau semalam dalam mengulas rundingan damai di antara Fatah dan Hamas. “Sebagai syarat perdamaian, PA mesti mendesak Hamas mengiktiraf Israel, bubar sayap bersenjatanya dan memutuskan hubungan dengan Iran. Kita tidak akan terima perdamaian Palestin yang menggugat kedudukan kita.”

Kerajaan konsensus Palestin pimpinan Rami al-Hamdallah mengambil alih pentadbiran di Gaza sebagai usaha perdamaian setelah Hamas membubar jawatankuasa pentadbirannya di wilayah yang terkepung itu.

Rejim Zionis dan Amerika sebelum ini memberi tekanan ke atas PA dalam setiap usaha damai, menyebabkan faksi politik Palestin terus berpecah dan bersengketa.

(PIC)

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts