Parlimen Zionis kekalkan larangan ke atas Ahli Parlimen memasuki al-Aqsa

AL-QUDS, 14 Jun 2016 (PIC) — Parlimen Zionis memutuskan untuk mengekalkan larangan ke atas Ahli Parlimen memasuki Masjid al-Aqsa.

Semalam, Speaker Parlimen Zionis, atau Knesset, membincangkan usul bagi menamatkan larangan tersebut, yang berkuat kuasa sejak bulan November lalu. Usul itu ditimbulkan apabila Ahli-ahli Parlimen dari kalangan parti Arab menyatakan hasrat mereka untuk masuk beribadah di Masjid al-Aqsa di bulan Ramadan, tanpa mengambil kira samada dibenarkan atau tidak.

Jawatankuasa etika Knesset bermesyuarat untuk meminda arahan-arahan yang berkaitan, dan menghapuskan larangan serta merancang untuk memberi perlindungan, terutamanya kepada Ahli Parlimen Yahudi, ketika berada di kawasan Masjid al-Aqsa.

Speaker Knesset mengeluarkan ugutan untuk mengenakan denda berat ke atas Ahli-ahli Parlimen Arab yang memasuki kawasan masjid itu tanpa kebenaran, namun kemudian menukar pendiriannya bagi membenarkan Ahli Parlimen beragama Islam masuk dengan syarat Ahli Parlimen Yahudi juga diberi kebenaran menceroboh masuk.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts