Pemuda al-Khalil berjaya halang serangan dan cubaan membakar masjid

AL-KHALIL, 26 Okt 2017 — Segerombolan pendatang Yahudi dari penempatan haram Kiryat Arba yang dikawal oleh pasukan tentera Zionis menyerang penduduk Palestin dan cuba membakar sebuah masjid di kota al-Khalil tengah malam tadi.

Mereka menyerbu masuk kejiranan Jabal Jobar, al-Kassara, al-Harika dan Wadi al-Hasin, menyerang penduduk Palestin serta rumah mereka dan kemudian cuba membakar masjid Khaled Ibn al-Walid.

Kumpulan pemuda Palestin bertempur dengan pendatang Yahudi dan tentera Zionis bagi menyelamatkan masjid dan rumah mereka. Tentera Zionis melepaskan tengakan grenad gas pemedih mata, menyebabkan ramai yang mengalami sesak nafas. Seramai tujuh penduduk cedera, termasuk kanak-kanak yang terpaksa dikejarkan ke hospital, apabila gas pemedih mata ditembak ke dalam rumah mereka.

Tentera Zionis mengepung kawasan pertempuran dan membina sekatan jalan berdekatan Sekolah Tareq Ibn Ziyad dan Masjid Khaled Ibn al-Waled untuk cuba menangkap pemuda Palestin yang bertempur dengan pendatang Yahudi.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts