Pemuda Palestin cedera ditembak ketika cuba memanjat Tembok Pemisah

BEIT LAHM, 8 Mei 2016 (Maan) — Seorang pemuda Palestin cedera ditembak oleh tentera Zionis di kejiranan Wadi al-Hummus di timur Beit Laham ketika beliau cuba memasuki al-Quds dengan memanjat Tembok Pemisah.

Mangsa dilaporkan ditembak di bahagian kaki ketika cuba melintas tembok di perkampungan Dar Salah untuk pergi mencari kerja di al-Quds. Beliau dikejarkan ke Hospital Beit Jala.

Sembilan orang pekerja Palestin ditembak sejak beberapa hari lalu ketika cuba melintas melalui Tembok Pemisah untuk memasuki al-Quds. Setiap pagi tentera Zionis melepaskan tembakan peluru dan gas pemedih mata ke rumah-rumah penduduk berdekatan Tembok Pemisah ketika mereka mengejar pekerja yang cuba memasuki al-Quds.

Kemiskinian dan kekurangan peluang pekerjaan menyebabkan ramai pekerja dari Tebing Barat cuba memasuki wilayah Palestin yang terjajah secara tidak sah dengan melalui celah-celah Tembok Pemisah. Bahagian Tembok Pemisah di Dar Salah, al-Khass dan al-Nuaman dipisah dengan menggunakan pagar berantai, menjadi lebih mudah untuk dilintasi.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts