Pertempuran tercetus di Qalqiliya dan al-Quds

AL-QUDS, 20 Apr 2016 (PIC) — Tentera penjajah Zionis hari ini menyerang masuk bandar Azzoun di selatan Qalqiliya, sehingga mencetuskan pertempuran dengan penduduk.

Tentera menutup laluan masuk utama ke bandar Azzoun sebelum menceroboh masuk kawasan kejiranan dan melepaskan tembakan gas pemedih mata. Beberapa buah kedai dipecah masuk dan para penduduk berada kawasan disekitar diperiksa. Para pemuda Palestin bertindak dengan membaling batu dan botol ke arah tentera.

Dalam kejadian lain, polis menangkap seorang pemuda Palestin dalam pertempuran yang tercetus di perkampungan Katana di kawasan al-Quds yang terjajah.

Pertempuran tercetus apabila polis Zionis menceroboh perkampungan tersebut dan melepaskan tembakan gas pemedih mata ke arah para pelajar yang sedang meninggalkan kawasan sekolah. Serangan bom gas yang berlebihan menyebabkan beberapa pelajar sesak nafas dan pokok-pokok sekitarnya terbakar.

Pihak polis cuba memasuki kawasan sekolah untuk menangkap pelajar yang membaling batu, tetapi berjaya dihalang oleh pengetua sekolah.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts