Peserta Latihan Tekad Bantu Perjuangan Palestin

SHAH ALAM, 30 Sept 2012 – Seramai 30 orang peserta Latihan Aktivis Dan Masyarakat Prihatin Palestin yang diadakan di Kem Bumi Jati di sini telah menetapkan resolusi untuk bersatu menyedarkan masyarakat tentang permasalahan Palestin serta bertekad untuk aktif berusaha mengumpul dana bagi membantu masyarakat Palestin.

Dr Syed Muhammad Haleem menyampaikan kuliah bagi persediaan minda yang jelas kepada semua peserta.
Dr Syed Muhammad Haleem menyampaikan kuliah bagi persediaan minda yang jelas kepada semua peserta.

Program latihan selama dua hari anjuran Biro HALUAN Palestin itu bertujuan untuk memberi kefahaman yang jelas dan fakta yang sebenar kepada para peserta tentang permasalahan Palestin, di samping membuka peluang kepada mereka untuk membantu secara langsung melalui gerakerja dan projek bantuan secara tersusun dan strategik di lokaliti masing-masing. Program tersebut dirasmikan oleh Timbalan Presiden HALUAN, Ustaz Mohd Darus Senawi Ali.

Antara lain, pembentangan meliputi penerangan lanjut tentang sejarah bumi Palestin, rentetan dan kesan kebangkitan rakyat menentang kekejaman Zionis dan juga keadaan terkini di Palestin. Para peserta juga mengikuti latihan kemahiran menyampaikan isu Palestin kepada masyarakat dan strategi bertindak dalam aktiviti-aktiviti memberi kesedaran dan mengutip dana bantuan.

Ketua Biro HALUAN Palestin, Dr Syed Muhammad Haleem Syed Hasan turut menyampaikan kuliah yang mengajak peserta untuk memahami matlamat latihan tersebut diadakan dan tanggungjawab yang dipikul oleh seluruh masyarakat terhadap Palestin. Dalam sesi yang berlainan, beliau telah menyampaikan kuliah berkenaan Permasalahan Palestin dan Tanggungjawab Kita.

Para peserta jelas teruja dan aktif berinteraksi dengan ahli-ahli panel dalam sesi soal-jawab yang turut menampilkan Ustaz Zikrullah Pramudya, seorang aktivis Sahabat Al-Aqsha iaitu sebuah NGO Indonesia. Sahabat Al-Aqsha berkerjasama erat dengan HALUAN Malaysia dalam beberapa projek bantuan berprioriti tinggi untuk pelarian dan juga penduduk Palestin. Ustaz Zikrullah yang baru pulang dari Timur Tengah itu turut memberi penjelasan tentang apa yang berlaku di Syria dan kaitannya dengan permasalahan Palestin.

Menyahut kefahaman dan kesedaran yang mereka perolehi sepanjang latihan ini, para peserta telah menggariskan resolusi untuk bersatu mengislahkan diri dan seterusnya menyebarkan kesedaran tentang permasalah Palestin ini sehingga ia menjadi topik bualan di kalangan masyarakat. Mereka juga bertekad untuk menggiatkan usaha mengutip dana bantuan Palestin, terutamanya untuk projek pembiayaan sebuah madrasah syariah di Deir Balah, Gaza, yang sangat-sangat diperlukan oleh anak-anak Palestin.

Naib Presiden HALUAN Malaysia bagi Pengurusan dan Latihan, Sr. Hj. Mohd Sabbri Md Yudin telah menyampaikan ucapan penutup latihan kali ini. Beliau menyatakan harapan agar latihan ini telah dapat menyuntik semangat dan kekuatan kepada para peserta untuk aktif menerangkan isu Palestin kepada masyarakat. “Jangan biarkan permasalahan Palestin menjadi suatu isu yang bermusim sahaja,” nasihat beliau.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts