Polis Zionis guna 60,000 peluru jenis terlarang ke atas penduduk awam Palestin

AL-QUDS, 14 Mac 2016 (PIC) — Polis Zionis sejak dua tahun lalu mencatatkan peningkatan sebanyak 94% dalam penggunaan sejenis peluru berbahaya ketika menyerang penduduk awam Palestin termasuk kanak-kanak.

Bagaimanapun tidak ada sebarang tindakan dikenakan terhadap polis atas perlanggaran mereka menggunakan peluru yang turut diharamkan oleh rejim Zionis sendiri itu.

Media Zionis Haaretz melaporan sebanyak 60,000 peluru jenis berkepala span hitam digunakan sejak dua tahun lalu, yang kebanyakannya adalah jenis baharu yang lebih berat dan merbahaya.

Menurut Haaretz, lebih sepuluh orang penduduk Palestin cedera di bahagian mata dan hilang penglihatan manakala ramai yang lain mengalami keretakan di bahagian tulang muka, tangan dan kaki, dan juga kecederaan parah bahagian otak. Dua penduduk Palestin yang lain mengalami kecedaraan pecah hati dan limpa ditembak dengan peluru jenis tersebut.

Pihak polis Zions mendakwa mereka terpaksa menggunakan peluru jenis tersebut untuk melindungi anggotanya dari ancaman penduduk Palestin. Undang-undang polis Zionis antara lain melarang peluru jenis tersebut digunakan untuk menyerang warga emas, kanak-kanak dan wanita hamil. Ia hanya boleh digunakan untuk menyasar anggota badan di bawah aras pinggang mangsa.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts