Ratusan penduduk terkadas di Ramallah, pertempuran tercetus

RAMALLAH, 31 Jan 2016 (Maan) — Pertempuran tercetus di antara pemuda Palestin dan tentera Zionis di perkampungan Jabaa berdekatan bandar Ramallah apabila pihak tentera penjajah menutup sekatan jalan sehingga menyebabkan ratusan buah kenderaan terkandas.

Sekatan Jabaa yang terletak di jalan masuk utama ke Ramallah ditutup selama tiga jam. Pertempuran tercetus apabila tentera menembak gas pemedih mata ke arah beberapa buah kenderaan yang cuba mengambil laluan alternatif melalui jalan tanah merah di kawasan perkampungan, bagi menuju ke selatan Tebing Barat. Bahkan tentera bertindak menceroboh masuk kawasan perkampungan untuk mengejar kenderaan terbabit, di mana para pemuda bertindak balas dengan membaling batu. Tentera menembak gas pemedih mata dan peluru getah ke arah para pemuda serta merampas kunci beberapa buah kenderaan.

Penduduk sekitar mengagihkan minuman dan menawarkan mereka yang terkandas untuk menumpang di rumah mereka.

Penduduk Palestin yang berasal dari Ramallah dibenarkan memasuki bandar, tetapi tidak dibenarkan keluar meninggalkan bandar tersebut. Sebaliknya, mereka yang bukan berasal dari Ramallah tidak dibenarkan memasuki bandar tersebut, tetapi dibenar meninggalkan bandar itu.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts