Relawan HALUAN Bersiap Ke Kem Pelarian

ISTANBUL, 9 Dis 2014 — Relawan misi bantuan kemanusiaan ke kem pelarian di sempadan Turki membuat persediaan akhir dengan membuat kunjungan dan perbincangan teknikal dengan rakan-rakan NGO terbabit.

Awal pagi ini, pasukan enam relawan HALUAN yang diketuai oleh Dr Mohd Arba’ai Shawal berkunjung ke ibu pejabat IHH Humanitarian Relief Foundation di Fatih. Perbincangan turut dibuat bersama Al-Sarraa Foundation bagi mendapatkan maklumat terkini di kem-kem pelarian di selatan Turki. Mereka turut membincangkan keadaan cuaca di tempat berkenaan bagi memastikan semua relawan bersedia dengan kelengkapan secukupnya untuk menunaikan tugasan dengan persediaan yang terbaik.

Sementara itu relawan HALUAN, Encik Noorazman Mohd Shamsudin, bersama-sama 50 orang bekas relawan kapal Mavi Marmara dan waris mangsa tragedi serangan konvoi laut Freedom Flotilla telah hadir di Mahkamah Istanbul sebagai saksi bagi pendakwaan ke atas pemimpin rejim zionis.

Kira-kira 2,000 orang turut hadir mengadakan demonstrasi mengecam tindakan zalim tentera zionis membunuh 10 orang relawan kemanusiaan di atas kapal penumpang yang sedang berlayar di lautan antarabangsa dalam tragedi pada 30 Mei 2010 itu.

Seramai 12 relawan Malaysia, termasuk lima relawan ahli HALUAN, turut menjadi mangsa tragedi tersebut di mana mereka telah diserang, diikat, didera, diculik dan dipenjarakan di Bersheva, Israel.

Ikuti perkembangan seterusnya tentang kempen bantuan musim sejuk untuk pelarian Palestin dan Syria ini yang akan berlangsung sehingga akhir Februari 2015. Teruskan sumbangan terbaik anda untuk anak-anak dan keluarga kita yang kesejukan ini melalui akaun berikut:

Tabung Kebajikan & Kemanusiaan HALUAN
Maybank Berhad : 5622-6350-2611

atau,

Tabung Palestin HALUAN
Maybank Berhad : 5644-9020-8528
Bank Islam Malaysia Berhad : 14-023-01-003429-2

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts