Tentera Zionis serang penduduk, musnah rumah dan bangsal pertanian di al-Khalil

AL-KHALIL, 20 Jun 2016 (Maan) — Empat orang cedera dan 26 penduduk kehilangan tempat berteduh apabila tentera Zionis tengahari tadi menyerang penduduk dan memusnahkan dua buah rumah serta beberapa bangsal pertanian milik penduduk Palestin di perkampungan Susiya dan Diraat di al-Khalil, atas alasan pembinaan tanpa permit.

Di Susiya, tujuh ahli keluarga Nawajaah kehilangan tempat berteduh dan terpaksa bermalam di bawah langit terbuka apabila pasukan tentera terbabit memusnahkan rumah mereka.

Sekumpulan aktivis antarabangsa dan penduduk Palestin berkurung di dalam sebuah rumah untuk cuba menghalang perobohan, tetapi mereka diserang sehingga empat daripadanya tercedera.

Seramai 300 penduduk Palestin tinggal di Susiya, yang terletak di kawasan berbukit bersebelahan sebuah penempatan haram Yahudi. Kebanyakan mereka tinggal di kawasan ladang, di mana mereka tidak mendapat bekalan air bersih dan elektrik.

Sejak diisytiharkan sebagai “kawasan pertanian” oleh rejim Zionis pada tahun 1986, penduduknya telah beberapa kali dihalau keluar dari rumah mereka sehingga terpaksa tinggal di dalam gua, kemah dan pondok kayu.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts