Tentera Zionis serang upacara pengkebumian wanita Palestin

AL-QUDS, 12 Mei 2016 (IMEMC) — Tentera Zionis malam tadi menyerang penduduk Palestin yang mengiringi upacara pengkebumian seorang wanita Palestin di bandar Silwan, di timur Masjid al-Aqsa.

Serangan berlaku ketika para jemaah bergerak membawa jenazah Jamila Ibrahim al-A’war, 89, ke tanah perkuburan Bab ar-Rahma yang terletak bersebelahan tembok timur Masjid al-Aqsa, setelah selesai solat jenazah di masjid Einal-Louza di kawasan kejiranan yang didiami oleh Almarhumah.

Sejurus jenazah tiba untuk dikebumikan, pasukan tentera yang mengepung tanah perkuburan itu mencaci dan menyerang jemaah dengan baton, sebelum melepaskan tembakan grenad dan bom pemedih mata.

Tentera menghalau keluar para jemaah dari kawasan tanah perkuburan tersebut, yang mereka dakwa terletak di atas tanah yang dirampas dan tidak boleh dimasuki oleh penduduk Palestin. Mereka kemudiannya menutup pagar dan menyerang beberapa orang lagi penduduk.

Hampir 30 minit kemudian, pihak tentera membenarkan beberapa orang penduduk memasuki semula tanah perkuburan tersebut untuk mengebumikan jenazah, manakala puluhan yang lain terpaksa menunggu di jalan utama. Kebenaran tersebut dibuat hanya setelah pegawai atasan tentera mengesahkan tanah perkuburan itu tidak termasuk di dalam kawasan tanah yang dirampas.

Dua minggu lalu tentera Zionis menyerang upacara pengkebumian Jamal Mohammad al-‘Abbassi di tapak yang sama, menyebabkan ramai yang tercedera dan sesak nafas.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts