Wanita 72 Tahun Ditembak Mati Oleh Tentera Zionis

AL-KHALIL, 7 Nov 2015 (Maan) — Tentera Zionis menembak mati Tharwat al-Sharawi, 72 tahun, apabila dikatakan cuba melanggar tentera di Halhul di utara Al-Khalil.

Tharwat ditembak oleh tentera Zionis sebanyak lebih 15 kali ketika memandu meninggalkan stesyen minyak dalam perjalanan menziarahi adiknya. Tentera menuduh mangsa cuba melanggar mereka. Menurut keterangan saksi, mangsa tidak cuba melanggar tentera tetapi hanya melajukan kenderaanya apabila tentera menembak bom gas di kawasan tersebut.

Tentera juga mendakwa Tharwat membawa sebilah pisau di dalam begnya.

Mangsa dilaporkan meninggal dunia setiba di Pusat Rawatan Shaare Zedek di Al-Quds. Tidak ada kecederaan dilaporkan di pihak tentera Zionis. Dua orang pemuda Palestin yang sedang berada di stesen minyak berdekatan mengalami kecederaan apabila tembakan tentera menyebabkan cermin kereta yang dipandu mangsa pecah berkecai. Kedua-dua mereka dikejarkan ke Hospital Al-Ahli di Al-Khalil.

Tharwat merupakan mangsa pembunuhan tentera Zionis ke-74 sejak bermulanya Intifadah Al-Quds awal bulan lalu, yang sebahagian besarnya ditembak mati atas tuduhan cuba menyerang tentera Zionis atau pendatang Yahudi.

Suaminya Fouad telah terbunuh dalam kempen Intifadah Pertama Palestin pada tahun 1988.

Rabu lalu Ibrahim Skafi, 22 tahun, juga ditembak mati di Halhul apabila disyaki menyerang seorang polis Zionis.

Gerombolan tentera Zionis dikerahkan ke bandar Halhul di utara Al-Khalil berikutan insiden pembunuhan Tharwat, di mana kawasan tersebut dikepung sehingga mencetuskan pertempuran di seluruh daerah.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts