Zionis Percepat Hukuman Meroboh Rumah Penduduk Palestin

RAMALLAH, 15 Okt 2015 (Maan) — Rejim Zionis sejak malam tadi melaksanakan hukuman secara kolektif ke atas keluarga Palestin yang didakwa terlibat menyerang penjajahan, dengan memberi tempoh hanya selama 72 jam untuk mereka keluar sebelum rumah dirobohkan. Rumah-rumah lain turut diceroboh masuk.

Di kawasan Silwad di Ramallah, tentera Zionis mengeluarkan arahan bagi meruntuh dua buah rumah setelah anak-anak mereka dituduh menjadi anggota militan yang membuat satu serangan berdekatan Nablus.

Keluarga tahanan Abdullah Munir Hammad diberi tempoh 72 jam supaya samada mengosongkan rumah mereka atau memfailkan bantahan terhadap arahan tentera tersebut. Menurut keluarga Hammad, mereka sebenarnya bukan pemilik rumah tersebut dan sudah memulakan prosedur bantahan terhadapa arahan ke atas rumah yang disewa itu.

Tentera Zionis juga mengeluarkan arahan kepada keluarga Muath Hamed yang sedang ditahan dalam penjara oleh Pihak Berkuasa Palestin, juga dengan memberi tempoh selama 72 jam.

Rejim Zionis menuduh Abdullah Muath bersama tiga yang lain melakukan serangan bersenjata berdekatan Nablus pada 29 Jun lalu yang telah mengorbankan seorang askar Zionis dan mencederakan tiga yang lain.

Arahan yang sama turut dikeluarkan kepada keluarga tahanan Abd Muhammad Abu Shahin dari kem pelarian Qalandiya di utara Ramallah, dengan menuduh beliau sebagai ketua sebuah pergerakan militan yang melakukan satu serangan pada bulan Ramadan lalu sehingga membunuh seorang pendatang Yahudi dan mencederakan seorang yang lain.

Tentera Zionis turut menyerang perkampungan Surda di utara Ramallah dan mengeluarkan arahan bagi meruntuhkan rumah keluarga Muhannad Shafiq al-Halabi yang dituduh menikam serta menembak sehingga mati dua orang askar Zionis dan mencederakan empat yang lain di Al-Quds pada 30 September lalu.

Pemimpin Zionis, Benjamin Netanyahu mengarahkan supaya rumah keluarga anak-anak Palestin yang disyaki terlibat dalam menyerang tentera Zionis atau pandatang Yahudi dirobohkan dengan segera, yang merupakan satu hukuman secara kolektif sekalipun ke atas mereka yang tidak bersalah. Sedangkan tentera Zionis dan pendatang Yahudi dibiarkan bertindak ganas ke atas penduduk Palestin tanpa sebarang hukuman.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts