Zionis Roboh Bangunan Penduduk Palestin Di Silwan

AL-QUDS, 20 May 2015 (Silwanic) — Rejim Zionis meneruskan kerja memusnah bangunan di kejiranan Silwan di kawasan Al-Quds yang terjajah. Awal pagi ini, sebuah bangunan tiga tingkat milik Ahmad Fahmi Abu Sneina telah dirobohkan atas alasan pembinaan tanpa kebenaran majlis perbandaran.

Tiga buah jentera yang dikawal oleh kenderaan tentera dibawa masuk ke kawasan Wadi Qaddum di Ras al-Amound, Silwan. Semalam, rejim Zionis telah merobohkan tiga buah kedai di kawasan Ein al-Luzah di Silwan tanpa sebarang notis.

Silwan merupakan salah satu kejiranan Palestin di al-Quds Timur yang mengalami peningkatan usaha rejim merobohkan rumah penduduk dan mengusir keluar keluarga Palestin. Pada masa yang sama, kemasukan kemasukan pendatang Yahudi terus meningkat.

Menurut pertubuhan Association for Civil Rights, dalam usaha rejim Zionis untuk meningkatkan majoriti penduduk Yahudi di al-Quds Timur, mereka mengambil polisi yang hampir mustahil bagi penduduk asal bangsa Palestin mendapatkan kebenaran pembinaan, sedangkan penduduk Yahudi sering merampas rumah milik penduduk Palestin dengan dikawal oleh pihak keselamatan rejim.

Dalam kenyatan beliau, Ahmad Fahmi mendakwa telah berusaha sepenuhnya untuk mendapatkan kebenaran pembinaan, tetapi masih gagal sungguhpun terpaksa menghabiskan begitu banyak wang.

Bangunan tersebut mula dibina sejak tahun lalu dan sebahagian daripadanya telah sedia untuk digunakan. Ahmad Fahmi telah beberapa kali menghalang usaha rejim meroboh bangunan tersebut, dan peguam beliau telah berjaya mendapatkan persetujuan mahkamah supaya dihentikan kerja meroboh. Namum pihak majlis perbandaran telah membuat rayuan dan berjaya mendapat kebenaran pihak mahkamah untuk meneruskan kerja perobohan.

Bangunan tersebut menempatkan lapan buah apartmen dan ruangan kedai di tingkat bawah.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts

No Content Available