Ayyoub dibunuh sebelum sempat menyuap sarapannya

Ayyoub dan ibunya bersama basikal yang diterima beberapa hari sebelum dibunuh

Dalam keadaan penuh kesedihan, kepedihan dan basahan airmata bak titisan air hujan, Um Muhammad Useila, 48 tahun, membawa bersamanya sebuah beg sekolah dan beberapa buah buku sambil bertanya, “Apakah pengganas-pengganas Israel yang membunuh anak saya, sebahagian daripada jantung dan hati saya, akan melalui proses keadilan? Atau mereka akan berterusan dengan jenayah ini tanpa hukuman sepertimana berlalu selama ini? Saya berdoa mereka akan dihukum, atau diadili sepertimana yang dilaungkan oleh masyarakat antarabangsa. Keadilan yang mereka perjuangkan itu nampaknya hanya digunapakai di Libya dan Sudan, tetapi apabila pengganas Zionis membunuh kami, mengapa ia tidak terkandung di dalam ruang-lingkup keadilan yang mereka perjuangkan?”
Kata-kata yang mudah dan jelas itu diluahkan oleh ibu kepada Ayyoub Useila, 12 tahun, yang dibunuh oleh pengganas Israel dengan menggunakan roket buatan Amerika di Gaza pada hari Ahad, 12 Mac lalu.

Jasad anaknya berkecai menjadi serpihan-serpihan kecil, sehingga amat sukar untuk dikumpulkan. Apa tidaknya, letupan roket tersebut menceraikan badannya sehingga ada sebahagian daripada cebisan itu berterbangan dan tersangkut di pohon-pohon. Sepupunya, juga seorang anak kecil, tercedera parah dalam tragedi yang sama.

Penjenayah-penjenayah Israel yang saban hari dahagakan darah bangsa Palestin tidak lagi mempunyai kewarasan untuk membezakan antara “pejuang yang memikul roket” dengan seorang anak kecil yang menggalas beg menuju ke sekolah. Dalam bahasa yang mudah, Israel kini mengamalkan polisi pembantaian dan pembunuhan terancang ke atas seluruh bangsa Palestin. Semua anak-anak, wanita-wanita, warga tua dan juga pejuang-pejuang Palestin tanpa terkecuali menjadi sasaran Israel.

Sebelum ini, ibu kepada anak kecil bernama Ayyoub ini telah kehilangan dua orang anak-anaknya yang lain dalam serangan udara berasingan tentera pengganas Israel. Dia kehilangan seorang anak setiap tahun.

Apa yang berlaku ini adalah satu bencana, satu melapetaka, kata Um Muhammad Useila. “Pagi itu, seperti kebiasaannya Ayyoub menyiapkan beg sekolah dan terus beredar ke sekolah dengan membawa sekeping roti berisi kentang. Beberapa minit selepas dia beredar, saya terdengar dengungan “Zannaneh,” helikopter Apache tentera Israel, melancar roket ke arah jalan yang menjadi laluan anak-anak untuk ke sekolah. Saya berkejar ke arah laluan tersebut, mencari anak saya yang baru sahaja bertolak. Dia telah dibunuh, dia telah menjadi sasaran roket Israel. Beg yang dibawannya terpelanting puluhan meter, dan serpihan-serpihan kecil badannya bertebaran di merata tempat. Saki-baki serpihan kecil anggota badannya terlekat di dahan-dahan, dan serpihan roti dan kentang juga bertebaran di atas tanah. Dia telah dibunuh sebelum dia sempat menyuap sarapan lagi.”

Mengumpul cebisan jasad anak yang dibunuh itu
Mengumpul cebisan jasad anak yang dibunuh itu

Kisah yang dialami oleh¬†Um Muhammad Useila ini merupakan kisah semua ibu-ibu di Gaza. Semua ibu-ibu yang mana anak-anak mereka menuju ke sekolah setiap pagi tidak penah mendapat sebarang jaminan bahawa anak mereka akan nanti pulang dengan selamat, atau boleh berjalan dengan menggunakan kaki seperti anak-anak lain seadanya. Sebahagian daripada anak-anak Gaza dibunuh dengan roket, sebahagian yang lain tercedera akibat serpihan roket dan terpaksa “pulang” ke hospital, bukan pulang ke rumah, tidak juga dapat meneruskan perjalanan ke sekolah. Tidak kurang pula yang terkorban akibat kesakitan, trauma dan hidup dalam ketakutan.

Um Muhammad Useila menerima jasad anaknya dalam keadaan serpihan-serpihan yang dikumpul dalam sebuah beg plastik. Ini adalah kali ketiga ibu ini menerima jasad anak-anaknya dalam keadaan sedemikian. Semasa pengkebumian anaknya, dia mendesak supaya buku-buku, cebisan roti dan kentang juga diletakkan bersama jasad anaknya itu.

Israel terus bermaharajalela dengan jenayah mereka tanpa sebarang gangguan. Pada masa yang sama, ibu-ibu di Gaza bimbang anak-anak mereka tidak akan pulang ke rumah dengan selamat. Jenayah Israel ini akan berterusan sehinggalah tibanya ketika di mana mereka akan dikalahkan secara terhina, akibat salah perkiraan dalam memilih sasaran dan peperangan. Mereka akan hanya menghentikan jenayah dan sikap anti-sosial itu apabila mereka diberi pengajaran ke atas pembulian mereka ke atas seluruh masyarakat dunia.

Ayyoub dan ibunya bersama basikal yang diterima beberapa hari sebelum dibunuh
Ayyoub dan ibunya bersama basikal yang diterima beberapa hari sebelum dibunuh

——-
Diterjemah daripada cerita asal oleh Kawther Salam. Gambar oleh Palestinian Newspaper & Maan News.

LANGGAN NEWSLETTER HALUAN PALESTIN
Dapatkan berita terkini Palestin di Email anda 
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Related Posts